TURis Προστάτη

ΜΕΘΟΔΟΣ TURis - ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟΗΘΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Χειρουργός Ουρολόγος Πατρόζος Κωνσταντίνος

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Πατρόζος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας (πλησίον στάσης Μετρό Αμπελόκηποι)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ TURis - ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟΗΘΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τι είναι TURis

TURis σημαίνει Trans Urethral Resection in saline. Στα ελληνικά προφέρεται τουρις.

Ανήκει στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις και πρόκειται για μέθοδο διουρηθρικής επέμβασης σε φυσιολογικό ορό. Αυτό σημαίνει πως πραγματοποιείται μέσω της ουρήθρας, χωρίς ανοικτή τομή.

Αποτελεί μια εφαρμογή της τεχνολογίας πλάσματος με ελάχιστο βάθος θερμικής διείσδυσης σε σύγκριση με παλαιότερες μεθόδους διουρηθρικών χειρουργείων.

turis 01

Πηγή: www.laserassociates.co.uk

Που χρησιμοποιείται το TURis

Η μέθοδος TURis αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη (TURis prostatectomy).

Επιπροσθέτως η μέθοδος TURis χρησιμοποιείται στην εκτομή όγκων της ουροδόχου κύστεως με εξίσου άριστο αποτέλεσμα (TURis Bladder Tumor).

Πότε πρέπει να γίνει διουρηθρική προστατεκτομή με TURis

TURis προστάτη συνιστάται σε ασθενείς με καλοήθη διόγκωση του προστάτη αδένα σε περίπτωση δυσανεξίας ή αναποτελεσματικότητας της συντηρητικής θεραπείας.

Επίσης συνιστάται σε επαναλαμβανόμενη αδυναμία ούρησης (επίσχεση ούρων).

Άλλη ένδειξη για TURis προστατεκτομή είναι η ύπαρξη λίθων εντός της ουροδόχου κύστης, όπως και ύπαρξη μορφολογικών αλλαγών λόγω της χρόνιας απόφραξης. Εδώ ανήκουν τα εκκολπώματα και η δοκίδωση της ουροδόχου κύστης.

Περαιτέρω ενδείξεις της TURis prostatectomy είναι η ύπαρξη μεγάλου υπολείμματος ούρων (>100ml), επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και νεφρική ανεπάρκεια.

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αιματουρίας (παρουσία αίματος στα ούρα), αν πηγή της αιμορραγίας είναι ο προστάτης, όπως και συγκεκριμένες περιπτώσεις ακράτειας δύνανται ομοίως να χρήζουν TURis προστατεκτομής.

turis 02

Πηγή: www.healthwareindia.com

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με παλαιότερες μεθόδους

Η μέθοδος TURis σε σχέση με κλασσικές μεθόδους διουρηθρικής προστατεκτομής προσφέρει ασύγκριτα καλύτερη αιμόσταση. Καθίσταται έτσι ασφαλής μέθοδος για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Λόγω της καλύτερης αιμόστασης, ο χειρουργός έχει καλύτερο οπτικό πεδίο, ως εκ τούτου ο κίνδυνος χειρουργικού σφάλματος ελαχιστοποιείται έως σχεδόν μηδενίζεται.

Ο κίνδυνος ακράτειας ούρων μετά από TURis είναι μηδαμινός και τείνει στο μηδέν.

Στις παρενέργειες της προστατεκτομής TURis, όπως και κάθε μεθόδου διουρηθρικής προστατεκτομής, λογίζεται η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η οποία αφορά το 80% των ανδρών μετεγχειρητικά. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση σημαίνει πως το σπερματικό υγρό πηγαίνει στην κύστη και εξέρχεται με την ούρηση. Η στύση και ο οργασμός δεν επηρεάζονται από την επέμβαση. Ο οργασμός είναι ωστόσο “ξηρός”.

Η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με συνακόλουθη μείωση του κινδύνου πρόκλησης στενώματος στον αυχένα της ουροδόχου κύστης ή στην ουρήθρα.

Επιπροσθέτως εξαλείφεται ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου TUR. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υφίσταται περιορισμός στη διάρκεια της επέμβασης. Επομένως, εν αντιθέσει με το παρελθόν, μπορούν να χειρουργηθούν μέσω της ουρήθρας, χωρίς ανοικτό χειρουργείο, ασθενείς με πολύ μεγάλο βαθμό υπερπλασίας προστάτη.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την 1η ή το αργότερο τη 2η μετεγχειρητική μέρα.

Ο καθετήρας αφαιρείται κατά κανόνα τη 2η μετεγχειρητική μέρα. Ο ασθενής οφείλει για λίγες εβδομάδες να απέχει από βαριά σωματική καταπόνηση.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, πως στις επεμβάσεις διουρηθρικής εκτομής του προστάτη διατηρείται η προστατική κάψα. Ως εκ τούτου ο ασθενής πρέπει να συνεχίζει τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο καρκίνου προστάτη. Ο έλεγχος αυτός συνίσταται σε μέτρηση psa, δακτυλική εξέταση και υπέρηχο άπαξ ετησίως.

Λόγω των σαφών πλεονεκτημάτων της μεθόδου, χρησιμοποιώ προσωπικά τόσο για διουρηθρική προστατεκτομή όσο και για διουρηθρική εκτομή όγκων της ουροδόχου κύστης το σύστημα TURis κατά αποκλειστικότητα.