Τριγωνίτιδα Ουροδόχου Κύστεως

ΤΡΙΓΩΝΙΤΙΔΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Χειρουργός Ουρολόγος Πατρόζος Κωνσταντίνος

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Πατρόζος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας (πλησίον στάσης Μετρό Αμπελόκηποι)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΤΡΙΓΩΝΙΤΙΔΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Τι είναι η τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστεως;

Είναι η αντικατάσταση του μεταβατικού επιθηλίου του τριγώνου της ουροδόχου κύστεως (κυστικό τρίγωνο = περιοχή της ουροδόχου κύστεως αφοριζομένη από τα ουρητηρικά στόμια και τον κυστικό αυχένα) από πολύστιβο πλακώδες. Η διάγνωση δεν είναι κλινική, αλλά τίθεται στα πλαίσια κυστεοσκόπησης, όπου η περιοχή του τριγώνου εμφανίζει μια λευκωπή επίστρωση.

Ποιους αφορά η τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστεως;

Παρατηρείται στο 40 % των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, όπως και στο 5 % του ανδρικού πληθυσμού. Δεν αφορά την παιδική ηλικία.

Ποια είναι η αιτιολογία;

Το ακριβές αίτιο της τριγωνίτιδας ουροδόχου κύστεως δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς. Υφίστανται δύο υποθέσεις. Αυτή της επίδρασης οιστρογόνων στο κυστικό τρίγωνο και αυτή του χρόνιου ερεθισμού του επιθηλίου της ουροδόχου κύστεως.

Χρήζει η τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστεως θεραπείας;

Πρόκειται για μεταπλασία του επιθηλίου του κυστικού τριγώνου και όχι για φλεγμονή.

Είναι μια φυσιολογική παραλλαγή του κυστικού τοιχώματος (συμβαίνει στο κυστικό τρίγωνο λόγω της αφθονίας οιστρογονικών υποδοχέων και για λόγους εμβρυογένεσης). Η παρουσία τριγωνίτιδας δεν έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, υπερλειτουργική κύστη, διάμεση κυστίτιδα, καρκίνο ουροδόχου κύστεως.

Επομένως η τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστεως αυτή καθεαυτή δεν χρήζει σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα εξειδικευμένης θεραπείας.