Ουρολογικές Παθήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

Αιματουρία καλείται η παρουσία αίματος στα ούρα. Πρόκειται για συχνό εύρημα, αλλά όχι ειδικό για συγκεκριμένη νόσο.

Πρόκειται για παρουσία αίματος στο σπέρμα. Αφορά κυρίως άνδρες 30 μέχρι 40 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.

Ο χαλινός (Frenulum) είναι μια πτυχή του δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους. Ενώνει την βάλανο με την πόσθη.

Η παρουσία τους οφείλεται στον ιό των κονδυλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Έχουν περιγραφεί 100 γονότυποι του ιού, 30 – 40 εκ των οποίων είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.

Η μικρολιθίαση όρχεων είναι η παρουσία μικρού μεγέθους επασβεστώσεων εντός του ορχικού παρεγχύματος.

Ως νόσος Mondor’s του πέους ορίζεται η θρόμβωση της επιπολής ραχιαίας φλέβας του πέους. Πρόκειται για σπάνια και καλοήθη νόσο.

Ο όρχις κρέμεται από τον σπερματικό τόνο (“κορδόνι”, το οποίο περιέχει αγγεία, λεμφαγγεία και νεύρα). Συστροφή όρχεος καλείται η περιστροφή του όρχεος γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180 μοίρες.

Η τραυματική λεμφαγειίτιδα του πέους είναι η αιφνίδια εμφάνιση σκληρού, κυκλοτερούς και ανώδυνου μορφώματος ως επί το πλείστον στη ραχιαία επιφάνεια του πέους.

Η τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστεως είναι η αντικατάσταση του μεταβατικού επιθηλίου του τριγώνου της ουροδόχου κύστεως από πολύστιβο πλακώδες.

Υδροκήλη ορίζεται η συλλογή υγρού στην κοιλότητα του ιδίου ελυτροειδούς χιτώνα (υγρό, το οποίο δύναται να περιβάλλει τον όρχι, τον σπερματικό τόνο ή να είναι συγγενής, λόγω επικοινωνίας με την περιτοναϊκή κοιλότητα, μέσω ανοικτού ελυτροπεριτοναϊκου πόρου).

Φίμωση είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου, μετά από έλξη προς τα πίσω της ακροποσθίας (του δέρματος που περιβάλλει τη βάλανο, δηλαδή το κεφαλάκι του πέους).