Φίμωση & Παραφίμωση

ΦΙΜΩΣΗ & ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ

Χειρουργός Ουρολόγος Πατρόζος Κωνσταντίνος

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Πατρόζος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας (πλησίον στάσης Μετρό Αμπελόκηποι)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΦΙΜΩΣΗ & ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ

Τι είναι η Φίμωση πέους;

Φίμωση είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου, μετά από έλξη προς τα πίσω της ακροποσθίας (του δέρματος που περιβάλλει τη βάλανο, δηλαδή το κεφαλάκι του πέους).

Η φίμωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη.

Ποιες είναι πιθανές αιτίες εμφάνισης φίμωσης πέους

Στους παράγοντες που ευοδώνουν την εμφάνιση φίμωσης ανήκει η χρόνια φλεγμονή στη βάλανο και την ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα).

Η φίμωση πέους μπορεί επίσης να οφείλεται σε πλημμελώς αντιμετωπισθείσες μυκητιάσεις ή τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Φίμωση δύναται σε κάποιες περιπτώσεις να έχει ως υποκείμενη αιτία μη διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη.

Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση πέους

Η φίμωση πέους δύναται να προκαλέσει πόνο κατά τη συνουσία και επώδυνη στύση με συνακόλουθη απώλεια της στύσης.

Πέραν αυτού, η φίμωση πέους μπορεί να είναι αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης λόγω αυξημένης ευαισθησίας περιοχικά.

Εν τέλει η φίμωση μπορεί να προκαλεί επαναλαμβανόμενες φλεγμονές στην περιοχή της βαλάνου και της ακροποσθίας.

Πολύ σπάνια η φίμωση είναι αιτία αδυναμίας ούρησης και καρκίνου του πέους.

Παραφίμωση & θεραπεία παραφίμωσης

Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται παραφίμωση (εάν η έλξη της βαλάνου προς τα πίσω οδηγήσει σε καθήλωσή της στο ύψος της στεφανιαίας αύλακας. Τότε επέρχεται παρεμπόδιση της φλεβικής αποχέτευσης με συνακόλουθη εξοίδηση (πρήξιμο) της ακροποσθίας και της βαλάνου.

Σε περίπτωση παραφίμωσης επιβάλλεται η ανάταξη αυτής ή εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η ραχιαία σχάση του δακτυλίου και σε δεύτερο χρόνο η επέμβαση περιτομής.

Θεραπεία φίμωσης – Επέμβαση περιτομής

Η θεραπεία της φίμωσης είναι χειρουργική. Συνίσταται στην κλασική χειρουργική μέθοδο με νυστέρι είτε στην περιτομή με χρήση laser.

Στους ενήλικες και στα παιδιά με αληθή φίμωση, οριστική θεραπεία με αλοιφές δεν υφίσταται.

Η επέμβαση περιτομής συνίσταται στην αφαίρεση του δέρματος της ακροποσθίας και ακολούθως πλαστική συρραφή της ακροποσθίας.

Η περιτομή μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία ή μέθη. Η διαδικασία του χειρουργείου είναι για τον ασθενή ανώδυνη.

Ο ασθενής μεταβαίνει στην οικία του την ίδια μέρα. Πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας με ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών.

peritomi03

Χρόνος ανάρρωσης μετά την περιτομή – αποθεραπεία μετά το χειρουργείο

Η πλήρης ίαση του τραύματος απαιτεί χρονικό διάστημα 20 έως 30 ημερών. Ωστόσο, ήδη από την 3η μετεγχειρητική μέρα ο αρχικός πόνος, ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι ήπιος, υποχωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και προϊόντος του χρόνου εξαφανίζεται.

Πρήξιμο (εξοίδηση) τοπικά μετά από περιτομή, αν εμφανιστεί, υποχωρεί τις επόμενες 3-5 μέρες.

Ποια ράμματα χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο περιτομής

Τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα (κατά κανόνα vicryl rapid 3/0). Η απόρριψη των ραμμάτων διαρκεί 20-25 μέρες.

Ποια είναι τα οφέλη της περιτομής

Η επέμβαση περιτομής σχετίζεται με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία του ασθενούς.

Τα οφέλη της περιτομής συνίστανται αφενός στην πρόληψη τοπικών φλεγμονών και μυκητιάσεων και αφετέρου στην μείωση του κινδύνου μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (συμπεριλαμβανομένου και του ιού HIV). Σε επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις ή φλεγμονές της βαλάνου (βαλανοποσθίτιδες), το χειρουργείο περιτομής αποτελεί ενίοτε τη μόνη λύση.

Μετά από περιτομή μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος καρκίνου του πέους, όπως και ο κίνδυνος καρκίνου τραχήλου της μήτρας και μόλυνσης με επικίνδυνους υποτύπους του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων στις γυναίκες συντρόφους των περιτμημένων ανδρών.

Το χειρουργείο περιτομής σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων, καθώς και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου προστάτη.

Ομοίως οι σύζυγοι ανδρών που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο περιτομής, εμφανίζουν λιγότερα επεισόδια κολπίτιδας (βακτηριακής, τριχομοναδικής, χλαμυδιακής αιτιολογίας). Αναλόγως είναι λιγότερα και τα επεισόδια έρπητα γεννητικών οργάνων στις γυναίκες αυτές.

Στα οφέλη της περιτομής ανήκει επίσης η ασυγκρίτως καλύτερη και ευκολότερη υγιεινή και καθαριότητα του πέους μετεγχειρητικά.

Μετά από χειρουργείο περιτομής εξυπακούεται, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης παραφίμωσης μηδενίζεται.

Χειρουργείο περιτομής και sex

Μελέτες έδειξαν ότι μετά από χειρουργείο περιτομής, το 99% των ασθενών δήλωναν ευχαριστημένοι από το συνολικό αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής ζωής.

Ειδικότερα οι μελέτες κατέδειξαν στην πλειοψηφία των περιτμημένων ανδρών μεγαλύτερη ευκολία επίτευξης οργασμού. Η μεγάλη πλειοψηφία των συζύγων ανδρών μετά από περιτομή ήταν πολύ ευχαριστημένες, ενώ δεν υπήρξαν αρνητικές γνώμες.

Οποιαδήποτε συσχέτιση της περιτομής με διαταραχές στη στύση, το επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας, την ικανότητα κολπικής διείσδυσης ή την εκσπερμάτιση έχει αποκλειστεί μετά βεβαιότητας.